Muuta

VIRTUAALIAKKU

Eri sähköyhtiöt tarjoavat virtuaaliakkusopimusta aurinkovoimalan ostajalle. Se on maksullinen ja määräaikainen palvelu, joka mahdollistaa ylijäämätuotannon siirtämisen virtuaaliakkuun ja sen käyttämiseksi myöhemmin akusta. Sähköyhtiön kanssa voi tehdä tämän palvelusopimuksen, vaikka ei hanki aurinkovoimalaa siltä. ProPower auttaa laatimaan laskelman, jolla selvitetään onko tämä kannattava sopimus kohdallasi. Sopimuksen voi tehdä niin halutessa myöhemminkin. 

AKUSTO VARAVOIMAKSI

Jos asut alueella, jossa sähköt katkeilevat, aurinkovoimalaan voi hankkia akuston, jolla varmistat, että sinulla on aina sähköä. Ole yhteydessä, kerromme lisää ratkaisuista. 

SÄHKÖAUTON LATAUSASEMA

Jos olet suunnittelemassa sähköauton tai ladattavan hybridiauton hankintaa, latausasema kannattaa asentaa samalla kertaa. Teemme mielellämme pakettitarjouksen ja asennamme ne yhtä aikaa. 

TUNNIN SISÄINEN NETOTUS
(Alla oleva teksti on kopioitu lahienergia.org sivuilta) 

Sähkön pientuotannon perusta on maksimoida tuotanto vastaamaan omaa kulutusta, sekä minimoida sähkön osto ja ylijäämätuotannon myynti. Näin syntyy taloudellinen kannattavuus: korvataan mahdollisimman paljon arvokasta ostosähköä (energian hinta + siirtomaksu + alv + sähkövero, esimerkiksi 15 snt/kWh) ja myydään mahdollisimman vähän halpaa sähköä verkkoon (energian hinta, esimerkiksi 4 snt/kWh). Tämän mahdollistaa sähkön pientuotannon vapautus sähköverosta ja yksityisen henkilön pienmuotoinen sähköntuotanto pääasiassa omaan kulutukseen ei synnytä verotettavaa tuloa, vaikka ylijäämäsähköä myy sähköyhtiölle.

Nykyinen lainsäädäntö (tilanne joulukuu 2020) ja direktiivien tulkinta sähkön mittaamisessa aiheuttivat sähkön pientuottajille ongelmia (yleisesti käytetty termi on “tunnin sisäinen netotus” ja sen puuttuminen):

  • eri tyyppiset sähkömittarit mittaavat sähkön ostoa ja ylijäämän myyntiä eri tavalla ja täten eivät kohtele pientuottajia tasapuolisesti
  • sähkön ostojen ja ylijäämän mittaustiedon laskentatapa on epäoikeudenmukainen, koska mittausjakson sisällä (nykyään tunti) kaikkea omaa tuotantoa ei lasketa pientuottajan hyväksi – siis korvaamaan ostosähköä kulutusta vastaavasti, vaan se lasketaan ylijäämäksi. Tämä näkyy niin, että saman mittausjakson aikana pientuottaja sekä ostaa, että myy sähköä.

1.1.2021 voimaan tullut laki korjaa nämä ongelmat. Jatkossa ylijäämää mittausjakson sisällä syntyy ainoastaan silloin, kun oma tuotanto ylittää oman kulutuksen. Tällöin pientuotannon perusta toteutuu myös käytännössä. Mittareiden väliset erot hoidetaan sillä, että laskenta toteutetaan mittausjärjestelmissä, ei mittareissa.

On syytä ymmärtää, että tällä muutoksella ei ole – eikä pidäkään olla – mitään vaikutusta ehdotuksiin mittausjaksoa pidempiin (vuorokauden/kuukauden/vuoden sisäinen netotus) ajanjaksoihin.