Paketit ja Sähkövarasto (akusto)

HANKINTA ON HELPPO PROSESSI

1.   Lähetä yhteydenottolomake tai soita meille (Yhteystiedot).
2.  Valitaan yhdessä sinulle sopiva voimala. Teemme tarvittaessa maksuttoman kotikäynnin.
3.  Toimitamme ja asennamme voimalan sekä opastamme sen käytössä.
4.  Laskutamme kun voimala on asennettu. Opastus rahoituksen hakemiseen. 

Alla esimerkkihintoja paketeista. Hinnat ovat voimassa seuraavissa kunnissa: Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kirkkonummi, Vihti, Nurmijärvi, Tuusula, Kerava, Järvenpää ja Sipoo. Pääkomponenttien (paneelit, invertteri ja akustot) hinnat elävät koko ajan. Päivitämme hinnaston aina ajankohtaisilla tiedoilla. Komponenttien laadusta ei tingitä, mutta pyrimme hankkimaan ne kustannustehokkaasti. 

Hinnat ovat voimassa, jos asennusautolla on mahdollista ajaa räystään alle, räystäskorkeus on alle 4 m ja harjakaton kallistus on alle 30 astetta. Muussa tapauksessa hintaan voi tulla pieni korotus, samoin jos kysymyksessä on tiilikatto. 

HUOM: Asennustyön osuudesta voit tehdä verotuksessa kotitalousvähennyksen. Esim jos asennustyön osuus on 4000 €, se laskee paketin hintaa 1500 €, eli etu on huomattava. Lisätietoja kotitalousvähennyksestä www.vero.fi

Minkä kokoinen voimala? 
Lyhyt vastaus: Mitä suurempi, sitä parempi kannattavuus!
Yleinen käsitys on, että sähkön hintataso on pysyvästi noussut vanhasta. Aiemmin aurinkovoimalan mitoituksessa varottiin ylituotantoa (=tuotanto yli oman tarpeen), koska ylituotannosta saa "vain" sähköpörssin tunti-spothinnan mukaisen korvauksen. Tällä hetkellä tuo korvaus on useimille suurempi kuin heidän sähköstä maksama hinta. Investointi on siis sitä kannattavampi, mitä enemmän ylituotantoa tulee. Paneeleja kannattaa asentaa niin paljon kuin mahdollista kaikille hyville lappeille.
Useimille voimalan takaisinmaksuaika on alle alle 10 vuotta. Voimalan elinkaari on 30-50 vuotta, eli sillä tekee takuuvarmaa voittoa pitkät ajat. 
Toinen aspekti on talosi arvo. Ruotsissa tätä on jo tutkittukin. Talon arvo (ja kiinnostavuus) nousee aurinkovoimalan myötä enemmän kuin voimalan hankintahinta. 

ESIMERKKEJÄ PERUSPAKETEISTA

Käytämme paketeissamme parhaita kulloinkin saataavilla olevia paneeleja ja inverttereitä. Paketissa ei tule kiinnittää huomiota niinkään paneelien lukumäärään, vaan yhteenlaskettuun paneelitehoon Wp:nä ilmaistuna, sekä hyötysuhteeseen "Module Efficiency". Nämä kertovat paketin koon ja sen tehon. 

  5 kW 12 - 14 paneelia ja 5 kW invertteri Hinta alk   6 700 € 
  6 kW 15 - 16 paneelia ja 6 kW invertteri  Hinta alk   7 700 €
  8 kW 17 - 20 paneelia ja 8 kW invertteri  Hinta alk   8 500 €
10 kW 21 - 24 paneelia ja 10 kW invertteri Hinta alk   9 900 €
12 kW 25 - 31 paneelia ja 12 kW invertteri Hinta alk 11 200 €
15 kW 32 - 40 paneelia ja 15 kW invertteri Hinta alk 13 600 €                      

Hybrid invertteri nostaa paketin hintaa noin 1000 €. Lue alta lisää miksi hybrid voisi olla järkevä valinta. 

Käytämme ja tarjoamme vain Tier 1 laatuluokan half-cut, yksikidepaneeleja. (Näitä ovat esim Longi, Trina, JA Solar, Jinko ja Suntech) ja parhaiksi testattuja inverttereitä, kuten Sungrow, GoodWe, Sofar, Huawei, Fronius ja SMA. 
 

TAUSTATIETOA - VOIMALA SÄHKÖVARASTOLLA (AKUSTO) VAI ILMAN

Tämän tiedämme, faktat:

  • Maailma digitalisoituu ja sähköistyy. Sen myötä sähkönkulutus kasvaa myös kotitalouksissa. Yksi merkittävä syy on sähköautoilu.
  • Sähkön tuotannossa halutaan luopua fossiilisista raaka-aineista ja siirtyä uusiutuviin energialähteisiin. Tuuli- ja aurinkoenergian rakentamisvauhti on nopeasti kasvanut niin valtavasti, että rakennettavalla sähköntuotannolla ei tyydytetä pelkästään nykyistä tarvetta, vaan varaudutaan valtavaan sähkön kysynnän kasvuun, joka tulee erityisesti energiaintensiivisen teollisuuden uusista etabloitumisista ja vihreän vedyn tuotannosta. Kaikelle tuotetulle sähkölle on ostajia.
  • Uusiutuvaan energiaan investoidaan miljardeja. Sijoituksille odotetaan hyvää tuottoa, joka ei toteudu jos sähkön hinta on alhaalla. Sama logiikka pätee omakotitalojen suhteen. 
  • Pohjolan, Brittien saarten ja Keski-Euroopan sähkömarkkinat yhdistyvät tiiviimmin uusien siirtoyhteyksien myötä. Keski-Euroopassa sähkön hinta on Pohjolaa korkeampi. Hintataso tulee harmonisoitumaan, eli Pohjolan hintataso nousee ja lähentyy Keski-Eurooppaa. 
  • Muutokset energiamarkkinoilla ovat jo aiheuttaneet pysyvvän nousun sähkön hintatasoon. Myyntihinnan ja siirtohinnan korotuksille on kummallekin omat syynsä ja näiden korotusten myötä myös sähkölaskussa olevat verot nousevat.
  • Energiayhtiöt pyrkivät kasvattamaan sähkölaskua entisestään käyttämällä aggressiiviisesti tehomaksua. Tehomaksu tarkoittaa sitä, että kiinteät maksut määräytyvät jakson korkeimman kulutustunnin mukaan.
  • Erityisesti tuulivoiman kasvava osuus sähköntuotannossa tulee aiheuttamaan sähkön hintaan suurempia kausi-, päivä- ja tuntikohtaisia vaihteluja jatkossa. Pörssisähkön tuntihinnassa voi olla monikymmenkertainen ero yö- ja päivätuntien välillä. 
  • Yö- ja päiväsähkön suuri hintaero antaa kuluttajalle mahdollisuuden hyötyä vaihtelusta. Tässä akusto tulee kuvaan mukaan. 

Kuvitellaan tilanne että bensapumpuista pystyisi yöllä tankkaamaan auton 15 snt/l ja ja päivällä samasta pumpusta bensan hinta olisi 5 €/l. Tämän lisäksi sinulla olisi mahdollisuus myydä päivällä öljy-yhtiölle takaisin yöllä ostamasi bensa. Mihin tämä johtaisi?
Sähkömarkkinoilla meillä on tämä tilanne joka yö ja päivä. 

Aurinkosähkön periaatteet:
Aiemmin, kun ylituotannosta sai huonon korvauksen, kodin sähkönkulutus kannatti ohjata päiväsajalle, kun aurinkosähköä kertyi. Tämä koski esim lämminvesivaraajaa. 
Nyt tilanne on kääntynyt päälaelleen. Jos ylituotanto on arvokkaampaa kuin ostettu sähkö, omaa kulutusta kannattaa ohjata tunneille, kun aurinkosähköä ei tule. Mitä suurempi voimala, sitä enemmän ylituotantoa ja sitä parempi kannattavuus. 
 

SÄHKÖVARASTO - AKUSTO AURINKOVOIMALAAN

Akusto investointina:

Akusto ei ole kannattava investointi jos ajattelet sitä vain aurinkosähkön varastointipaikkana. Akustosta tulee kuitenkin kannattava, kun sitä käytetään päivittäin ympäri vuoden hyödyntäen vaihtelut sähkön hinnassa. 

Akuston toiminta: 

Voit käyttää akustoa seuraavasti eri tilanteissa:

1. Aurinkosähkön ylituotannnon voit ohjata akustoon. Sieltä sähköä saadaan käyttöön silloin kun voimala ei tuota mutta sähköä tarvitaan, esim. illalla ja yöllä. Akusto tyhjenee myös sähköauton akkuun, kun sitä ladataan. Jos akusto ei ole tyhjentynyut yöaikaan kokonaan talon käyttöön, se tyhjentämistä voi jatkaa päivällä, jolloin aurinkopaneeleista tuleva sähkö menee kokonaisuudessaan myyntiin.  

2. Akustolla hyödyt muutoksista sähkön hinnassa vuorokauden sisällä. Lataa akusto täyteen halvalla yösähköllä ja käytä sähkö akustosta päivällä kun jouisit ostamaan sähköä kalliilla. Yksinkertainen periaate. Voimassa vuoden jokaisena päivänä. Tällä ei ole suoranaisesti mitään tekemistä aurinkosähkön kanssa. Kun teet tulevaisuudessa uuden sähkösopimuksen, voit miettiä miten kokonaisuus toimii kohdallasi parhaiten. 

Akusto on lähtökohtaisesti itsenäinen ja erillinen järjestelmä. Se linkittyy aurinkovoimalaan invertterin kautta. Akusto tarvitsee invertterin, (samoin kuin aurinkovoimala) ja se saadaan edullisimmin yhdistämällä aurinkovoimalan ja akuston invertteritarpeet samaan tuotteeseen. Suuremmissa yritysakustoissa on omat invertterit, mutta kotitalousakustojen kohdalla tämä on paras tapa toteutukselle. 

3. Akusto varavoimana sähkökatkon aikana. Kun akusto asennetaan saarekeasennuksena, akustossa oleva sähkö on käytettävissä varavoimanana sähkökatkon aikana. Huomio tämä jos asut alueella, jossa on usein sähkökatkoja. 

Akustoa voi lisäksi käyttää hyväksi kulutushuippujen aikaan jolloin sähkö on kallista ja tällä tavalla pienentää tehomaksua.

ProPowerin valikoimissa olevat akustot ovat modulaarisia. Tämä tarkoittaa, että liikkeelle voi lähteä pienemmällä akustolla ja kasvattaa sitä tarpeen mukaan lisäämällä siihen aina uuden moduulin. Akustotornia vain korotetaan. Moduulirakenne mahdollistaa sen, että osan akustosta voi viedä kesällä vaikka mökille, jos siellä tarvitaan enemmän kapasiteettia ja tuoda syksyllä takaisin vakituiseen asuntoon. 

Akusto on investointi joka:

- antaa mahdollisuuden parantaa huoltovarmuutta, sähköä on käytössä mahdollisen sähkökatkon aikana.

- vähentää tarvetta ostaa sähköä energiayhtiöltä.

- antaa mahdollisuuden hyödyntää vuorokauden sisäiset hintavaihtelut. Tästä saat suurimman taloudellisen hyödyn. Pääset aina ostamaan halpaa yösähköä päiväkäyttöä varten. 

- auttaa pitämään tehomaksut alhaalla.

Akusto pienentää sähkölaskua usealla eri tavalla.
 

Miksi tarvitaan hybrid invertteri?

Akuston käyttö edellyttää, että voimalan invertteri on hybrid -mallinen. Tämä johtuu siitä, että akustoon varastoitava sähkö on tasavirtaa. Aurinkopaneeleista tuleva sähkö on valmiiksi tasavirtaa. Akustoa tyhjennettäessä normaali invertteri muuttaa tasavirran kiinteistön tarvitsemaksi vaihtovirraksi. Akuston käyttö edellyttää kuitenkin, että se voidaan ladata myös verkosta, jolloin invertterin tehtäväksi tulee muuttaa vaihtovirta tasavirraksi, jolloin invertterin tulee toimia molempiin suuntiin. Näitä inverttereitä kutsutaan hybrid inverttereiksi.
Hybrid invertterillä on myös toinen lisätehtävä. Akustoa ohjataan invertterin ohjelmiston kautta, eli siinä on enemmän älyä kuin normaalissa invertterissä. Ohjaamiseen liittyy hybrid invertterin tarvitsema energiamittari, joka asennetaan sähkökeskukseen. 

Näistä seikoista johtuen hybrid invertterillä varustettu voimala maksaa hieman enemmän kuin normaali, mutta tästä saavutettava hyöty on useimpien kohdalla monin verroin arvokkaampaa.
Tämä kannattaa huomioida voimalaa hankkiessa jo siten, että hankkii invertterin hybrid -mallisena, vaikka ei hankkisikaan akustoa samalla kertaa. Akuston voi lisätä voimalaan myöhemminkin. 

Koska tekninen kehitys on mahdollistanut akustojen valmistamisen taloudellisesti järkevällä hinnalla, useat johtavat invertteri valmistajat ovat tuoneet markkinoille omat akustomallistot. Asiakkaan kannalta saman valmistajan invertteri ja akusto on turvallinen hankinta. Akustoa ohjataan invertterin kautta ja yhteensopivuus on taattua myös ohjelmistojen päivitysten jälkeen, kun sama yhtiö tekee molemmat. Ohjelmistojen kehitystyö etenee nopeasti ja tavoite on, että akustojen toiminnan optimointi tapahtuu automaattisesti.  

Huomioitavaa:

Riippumatta siitä millä sopimuksella ostat sähkösi, pääset hyötymään akustosta aina monin tavoin. Tämä johtuu siitä, että sähköllä on markkinoilla tuntispot -hinnat, jotka ilmoitetaan joka päivä vuorokaudeksi eteenpäin. Tuntispot -hinnat vaihtelevat voimakkaasti vuorokauden eri aikoina johtuen pääasiassa a) sähkön epätasaisesta tarpeesta sekä b) tuuli- ja aurinkosähkön epätasaisesta tuotannosta.
Akuston kannattavuus ja sen käyttö perustuu sinun sähkösopimukseen, sähkön hintatasoon ja tuntispot -hintojen vaihteluun. Kun teet valintoja, älä ajattele vain nykyhetkeä (kuten nykyistä sähkösopimustasi), vaan mieti mitä tulevaisuus tuo mahdollisesti tullessaan. Jos sinulla on hybridinvertteri, sinulla on useampia vaihtoehtoja. 

Kerromme mielellämme lisää ja teemme tarjouksen voimalasta vaihtoehtoisesti myös hybrid invertterillä ja akustolla.

Akustoteknologia on kehittynyt nopeasti sähköautojen myötä samoin kuin hintataso on laskenut. Tämä on johtanut siihen, että akustojen suosio ja kysyntä on tarjontaa suurempi. Kannattaa varautua muutaman kuukauden toimitusaikaan. Hybrid inverttereiden toimitusajat ovat myös pidentyneet.